Тракия – музика и традиции

Равна и необятна е Тракия... С тези земи е свързана една от най-древните култури на Балканския полуостров -Тракийската. Доказателство за това са известните паметници по нашите земи като Казанлъшката гробница, Панагюрското и Тракийското златно съкровище, както и много нови археологически открития. При изпълнението на народните песни се изявяват не само певците, но и свирачите. Между куплетите те правят инструментални епизоди, наречени отсвири, в които показват майсторлъка си.

Много популярни в Тракия са сватбарските оркестри. В тях често българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура, "съжителстват" с акордеон, кийборд, цигулка, кларинет, тромпет електрическа китара, саксофон и други. Един от най-известните изпълнители и основоположник на тракийското сватбарско свирене е кларинетистът Иво Папазов-Ибряма. През 2005г. той печели наградата на публиката за музика с фолклорни елементи в конкурс на Радио БиБиСи.

В Тракия сутринта на Сирни Заговезни тръгват с тежки стъпки маскирани мъже кукери. Със своите игри те прогонват злите сили и болести и отварят път за пролетната селскостопанска работа. Кукерите са облечени в кози или овчи кожи. На главите си носят зловещи маски, наподобяващи най-често козел, овен, бик. Около кръста им са привързани различни по големина и форма звънци. С изгрева на слънцето дружината, водена от главния кукер-старец, започва обхождането на всички домове. Те пожелават здраве на стопаните, плодородие на ниви и градини, благополучие в къщата. Основен момент в кукерските игри е обредното заораване и засяване, което се извършва на селския мегдан преди залез слънце. По време на този ритуал кукерите играят и скачат високо. Колкото по-високи са техните отскоци, толкова по-богата ще е реколтата.

Малко по територия е нашата родина, но се разделя на много музикално-фолклорни области. Там хората имат различни обичаи и носии, говорят на различни диалекти, изпълняват различни песни, свирят на различни инструменти, играят различни хора. Една от предпоставките за образуването на народни райони са историята и произхода на населението, характеристиките на природата, на някои географски особености, начин на живот и поминък на хората. Във всички области българи живеят с етнически турци, роми, евреи, арменци, каракачани и т.н., и всички съхраняват характеристиките на своя фолклор.

Източник: Music Shop BG

Rate this blog entry:
0
Диференциран подход при облеклото
Защита на правата на потребителя в ЕС
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found