Защита на правата на потребителя в ЕС

В една добре интегрирана, единна икономика на ЕС правата на гражданите са гарантирано защитени, без значение дали са граждани на съответната държава, от която пазаруват или ползват услуги. На глава на населението на Евросъюза се падат само 5 цента годишно, за да се поддържа софтуера на ЕС за защита на потребителите за периода между 2014 и 2020г., имаща за цел да приложи европейското законодателство, отнасящо се до единния европейски пазар, осигурявайки защита правата на потребителите на най-високо ниво.


Европейската политика се стреми да защитава правата на гражданите на 28-те страни-членки в много области на живота. Оптимизирани във висока степен са стандартите за безопасността на играчки, електроуреди, козметични стоки, фармацевтични продукти, изделия в хранително-вкусовата промишленост, опасни и запалими стоки, лични предпазни продукти, плавателни съдове и машини. Регулирането на ЕС на опасни стоки става чрез получавене на сигнали и констатации от съответните инспекции. Ежегодно в ЕС се получават сигнали, които са над 2000 за опасни стоки, които трябва спешно да се изтеглят от пазара. Това налага ЕС да се намеси и да защити в по-мащабен план сфери като:


- нелоялни практики на търговци;
- манипулативни реклами и такива, които компроментират конкурентни брандове;
- етикетиране и указване на цените;
- несправедливи клаузи в споразуменията;
- дистанционна продажба и такава, която не е регламентирана, съгласно закона по домовете;
- временно използване на жилища и туристически пакети по нерегламентиран начин;
- правата на хората, които пътуват по работа или на екскурзия.
За разлика от горепосочените нелоялни практики, ЕС идентифицира и добри практики. Лоялни търговски практики, породила се от увеличаващите се икономически услуги и онлайн продажбите ЕК идентифицира правата на гражданите, кандидатстващи за кредит или друг продукт на онлайн банкирането. ЕК предвижда добри практики за онлайн бизнес и справедливи, но строги правила за целия спектър на безналичните плащания, както и за правото на гражданите да притежават банкови депозити.

Източник: vsichki-krediti.com

Rate this blog entry:
0
Тракия – музика и традиции
Сезони и цветосъчетания при дрехите
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found