Согнефиорд - красивият морски залив в Норвегия

Согнефиорд - красивият морски залив в Норвегия

Дълбокият морски залив, формиран вследствие на ледникова дейност, бива един от множеството основни фиорди, които изумява с великолепната си природа, която изглежда сякаш като оживяла картина.

Согнефиорд представлява най-дълбокият морски залив с приблизителна широчина 5 км и падина дори по-дълбока от тази на величествения Гранд Каньон.

Нещо повече, няколко милиона години назад във времето, течащите през гранитните планини реки довели до формирането на долини, а на по-късен етап спусналите се ледници допълнително спомогнали за тяхното издълбаване.

С последния ледников период се слага края и на глетчерите, които отстъпили мястото си на водите, покрили изцяло долините. В интерес на истината, последни следи от ледници в Норвегия могат да видят с просто око при глетчера, известен под наименованието си Юстедал. 

Разположен северно от най-дълбокия норвежки морски залив, ледникът се влива в две разклонения като именно той се счита за най-големия глетчер в Европа, чиято дебелина достига около 300 метра.


Освежаваща атмосфера и величествена природа в Согнефиорд 


Темпертурата на водата на норвежкия фиорд се повлиява от ледниковото топене. Неописуемата красота на това непознато кътче, за която допринасят извисяващите се до небесата планини, стръмни склонове и величествени тънки като ивица потоци, образувани вследствие на топенето на снеговете по върховете, влиза в рязък констраст с разпръснатите тук и там ферми, разположени от двете страни на морския залив.  

Безброй пътнически лайнери преминават именно през това усамотено и диво място и невиждано творение на природата, които при влизането си в морския залив изглеждат сякаш са загубили реалните си размери като допълват по един чудесен начин това неземно величие. 

Релефът винаги се е оказвал сериозна пречка за пътешествениците, избрали да пътуват по суша, което превърнало именно лодките в основно средство за придвижване.

В днешни дни, Согнефиорд се радва на страхотно внимание от страна на туристите, които се връщат всяка година именно на това място, за да изпитат едни неповторими емоции и да се заредят с неизчерпаем прилив на енергия. 

Сред най-големите атракции в района, бидейки обект на сериозен туристически интерес, попадат небезизвестният водопад Ветис и Националния парк, познат като "Ютунхеймен".

Rate this blog entry:
1
What do you know about digestion?
Phytocosmetics (Plant Cosmetic Products)

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found