Негативна SEO – как да се предпазим?

Негативна SEO – как да се предпазим?

 

Отрицателната оптимизация е долно и подло начинание, като чрез различни хитри и нечестни техники манипулира Гугъл и принуждава търсачката да наказва определени сайтове. Никой не желае да бъде подлаган на подобна атака, но все пак не е чак толкова трудно да се предпазим.

Най-напред, бихме могли да сме сигурни, че нито една сериозна компания не би си послужила с такива средства, за да навреди на конкуренцията, тъй като това означава да си подпише смъртната присъда. Въпреки това е добре да направите няколко неща, за да сте достатъчно защитени.

Разгадаване на негативната SEO

Отрицателната оптимизация може да се яви в най-различни форми и да навреди по разнообразни начини, но основно изглежда така:

 • Купуване на линкове и впоследствие насочване на връзките към конкурентен сайт с цел да му донесе наказание
 • Бомбардиране на сайт с положителни петзвездни ревюта. Това би могло да изглежда като плащане от сайта за позитивни отзиви.
 • Хакерска атака към сайта с цел елиминиране на цялата досегашна работа по SEO за постигане на органичен трафик
 • Докладване, че конкурентен сайт си служи с нечестни (black hat) SEO средства.

Защо отрицателната SEO е опасна за бизнеса?

Преди да се притесните твърде много, трябва да знаете, че е изключително рисковано да бъде започната подобна атака. Гугъл, от своя страна, е наясно с възможностите за отрицателна оптимизация в интернет и разполага с някои защитни средства. Така че не се паникьосвайте, а имайте предвид, че:

 • Най-добрият ви начин за защита е активна атака. Но не атака към конкурентите, а положителна атака към собствените си показатели – висок авторитет на домейна и устойчив бранд онлайн.
 • Ако сте били обект на отрицателна SEO, можете да информирате Гугъл и търсачката да идентифицира проявите на атаката и да ви помогне да се възстановите.
 • Толкова е рисковано да се започне отрицателна SEO кампания, че нито един сериозен бизнес не би го направил.

Как да държите сайта си в безопасност?

Освен да се стараете при собствената си оптимизационна стратегия, можете да последвате няколко стъпки, чрез които да се предпазите допълнително от отрицателна оптимизация.

 • Входящите връзки и отзивите са най-податливи на негативна Дръжте под око статистическите им показатели и се оглеждайте за странности.
 • Платените линкове са едно от нещата, които Гугъл най-много мрази. Ако ви атакуват по този начин, незабавно информирайте търсачката и следвайте всички стъпки, които ви предлага, за да се измъкнете.
 • Използвайте бутона за докладване на проблем под всеки фалшив отзив, който сте получили. Това означава да следите ревютата за сайта си от време на време.
 • Съдържанието лесно може да се открадне и припише на някого другиго, преди да се индексира от търсачката. Затова поддържайте картата на сайта си актуална и винаги я изпращайте повторно, след като публикувате нещо ново. Използвайте и rel=canonical тагове.
 • Най-подлата отрицателна тактика е изпращане на фалшиви заявки за премахване на напълно валидни и авторитетни линкове към вашия сайт. Просто някой се представя за вас и се свързва с източниците на тези линкове с молба те да бъдат изтрити. Най-лесният начин да се предпазите е като поддържате някакви взаимоотношения с администраторите на тези сайтове. Достатъчно е поне да им благодарите за публикуваната връзка към сайта ви. По този начин вероятно ще им светне крушката, че нещо не е наред, когато получат молба за премахване на линк.
 • Следете редовно и много внимателно входящите връзки към сайта си и се оглеждайте за неестествени линкове. За щастие, те лесно се забелязват с помощта на Google Webmaster Tools. Трябва да кликнете на “Search Traffic” и след това да изберете “Links to your site”. Това ще ви покаже всички входящи връзки към сайта. В секцията “Who links the most” ще видите източниците на най-голямо количество връзки към сайта си. Ако са ви атакували със спам линкове, те със сигурност ще се визуализират там.

Отрицателната SEO е грозна работа и, въпреки че е малко вероятно някой да поеме риска и да ви атакува по този начин, все пак е добре да вземете предпазни мерки и да се защитите. Достатъчно е просто да следите редовно и подробно статистическите данни за своя сайт. Това ще окаже добър ефект и върху цялостната ви оптимизационна стратегия.

Rate this blog entry:
1
Как да идентифицираме една Елитна компания
Проблеми при идентифициране на целевия пазар за на...
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
 • No comments found