Взаимните фондове

Взаимните фондове

Импулсът за написването за тази статия е да обясни в какво не е за препоръчване да се инвестира. Едно от нещата, в които специалистите твърдят, че не е добре да се прави вложение са взаимните фондове. Те представляват дружества, в които човек оставя своите спестявания и разчита, че портфолио-професианлистите ще ги инвестират по начин, по който те ще му донесат повече дивиденти, отколкото ако той се грижи сам за тях.

Когато мениджърът на организацията закупува 30-40 различни видове активи едва ли има и 2-3, които реално заслужават да се инвестира в тях. Неговата професионална квалификация, обаче, е такава, че той е длъжен да диверсифицира, тоест да намали риска, като купува привидно ненужни активи. Ако човек отвори отчета на който и да е взаимен фонд ще види, че средно в един взаимен фонд инвестират измежду 30-40 различни актива.

Съответно портфолио-мениджърът няма стимул да осъществява детайлно анализ, тъй като месечното му възнаграждение е осигурено. Тук се появява проблемът – взаимните фондове генерират доходите си от такси и комисионни. Когато човек вложи средствата си във взаимен фонд, той закупува дял от него, подобно на инвестирането в дял от компания.

Когато се инвестира в дял от взаимен фонд, обаче, човек не купува част, като при обикновените компании на борсата – на него е нужно първо да му се издаде нов дял. За да стане това, след което човекът да е в състояние да го купи има условие той да плати такса, която може да бъде до 1.5% на дял. Нещата се повтарят и ако човек реши да продаде своя дял и да трансформира инвестицията си в пари. В такъв случай взаимният фонд трябва да купи дяла на човека и за това отново се заплаща такса. Човек може да плати до 1% такса за всеки свой дял.

Например, когато вложи 1 000 лв., то ще плати 1,5%. След плащане на таксата от 15 лв., той ще има инвестирани във фонда 985 лв. В случай, че след време капиталът е достигнал 1 500 лв. и човек реши да предприеме осребряването му, човек ще заплати 1% или иначе казано отново 15 лв. Проблемът, обаче, не е в таксите, а в стимулирането на хората, наети да работят в дружеството, от които зависи главната част от доходите му.

Всички взаимни фондове имат една цел – да мотивират повече инвеститори да и предостъпят управлението на капитала си заради таксите, които те ще плащат на годишна база. Може да се случи човек да плати и 3% такса върху остатъка от своя капитал под формата на годишна такса за управление и точно това е мястото, където мотивацията на двете страни се разминават.

Например, когато човек вложи в такава организация 1 000 лв. за 5 години те биха могли да са нараснали до 1 050 лв., а като се приспаднат и 3%, то на човек остават едва 1 028 лв.

Това е така, тъй като за портфолио-мениджърите е все едно дали правят задълбочен анализ и инвестират в най-доходоносните активи на точното място и в точното време, за да оптимизират приходите, тъй като и да нарасне доходността, взаимният фонд отново ще получи същите 3% такса за мениджмънт на инвестицията във фонда.

Същото е и фондът получава само 3% и когато не генерира доходност, както и ако се стигне до загуби. Добре е да се знае също, че взаимните фондове юридически не носят отговорност при загуба, когато не може да се докаже финансова измама. Изводът е, че крайния размер на парите е функция на способността на портфолио-мениджъра.

Най-добре е човек сам да си направи щателен анализ, защото този който ги е заработил и се е лишавал от определени неща, за да ги задели, най-добре знае как да ги съхранява и използва. Най-важното в случая, е че човек сам ще ги управлява и то стимулиран те да се увеличават. Дори и да сгреши човек, грешката ще му служи за опит.

Значителна част от инвестиционните посредници поддържат заблудата, че финансовата индустри е много сложна и затова е човек да се довери на професионалисти. Макар и тези хора да са по-квалифицирани от обикновените хора и организациите, които представляват да са с всички лицензи от регулаторните органи, те няма да имат стимула и мотивацията, които всеки човек притежава по отношение на собствените спестявания. В допълнение, инвестиционната вселена не така сложна, стига да бъде представена на разбираем език.

Източник: http://forex-factor.com/

 

 

Rate this blog entry:
0
Какви свойства имат различните покриви
Бързи кредити без доказване на доход
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found