Мода и история

 

Решаваща роля в историята на модата изиграват два стимула: уважение и грижа, която се проявява в имитация на уважение и имитация на съперничеството. Имитация на отношение (имитация на благочестие) преобладаващо при абсолютизма, когато царските вкусове стават безусловни модни стандарти. Царете и техните приближени са новите модни законодатели –без съмнение ярък пример за това е "Кралят - Слънце" - кралят на Франция Луи XIV. В буржоазното общество тази роля е отивала на всички, които имат някакъв виден произход: в XIX век. се подражава на артисти (Tалма, М. Тальони,  С.Бернар), поети (Лорд Дж. Байрон), политици (С. Боливар, Дж. Гарибалди), в XX в. - филмови звезди, популярни поп и рок музиканти, политици, топ модели.

Заедно с подражаването съществува и различно по вид и форма противопоставяне на отделни лица или социални групи помежду си с помощта на модата, например, английската аристокрация и буржоазията (особено членове на религиозни секти), преди и по време на буржоазната революция в XVII век.

В основата на подражанието е имитационният рефлекс. По-дълбоко и всеобхватно развитие има взаимната асимилация, което се нарича социална идентичност и има пряко влияние върху поведението на модата. Идентификация - вътрешен социално-психологически механизъм за комуникация, създаване на основа за съзнателна асимилация, и в същото време осъзната изолация. Чрез мода човек изразява себе си пред членовете на своята група, докато едновременно с това се противопоставя на членове на други групи. Явление, което се състои в идентификация със собствената група и противопоставяне на общоприетата мода се нарича анти-мода. Като правило, в знак на протест срещу официалната мода има външна проява на отхвърляне на ценностите на обществото. Това поведение е типично за социални групи недоволни социални системи и тяхното положение в обществото. Така, по време на Френската революция анти-модата се явява начин на обличане. През втората половина на ХХ в. негативно отношение към модата се превръща в обща характеристика на по-младото поколение.

Източник: https://album.bg/

 

Rate this blog entry:
0
5 натурални продукта в дома за грижа по кожата
Парфюми и първи срещи - какво трябва да знаете?
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found