Парфюмът е нещо което почти всички ползваме

Парфюмът е нещо което почти всички ползваме

Парфюмът е нещо което почти всички ползваме и носим върху кожата си за да подобрим собственото си ухание, да променим начина по който изглеждаме невизуално и дори да променим настроението си! Но какво представлява парфюма и как се прави е информация която е достъпна за малко хора!

От какво са съставени парфюмите?

Няма значение дали става въпрос за дамски или мъжки парфюми състава на всички е еднакъв. 1. Всички парфюми имат в състава си етерични масла!
2. По голямата част от състава на парфюма е алкохол и вода, като има и парфюми без алкохол!

Етеричните масла в състава на парфюмите биват 2 вида!

  1. Естествени етерични масла – те се добиват от съответните съставки чийто аромат е нужен. Тоест ако в даден парфюм има етерично масло от мускус това означава, че етеричното естественото етерично масло е извлечено именно от мускус.

  2.  Синтетични етерични масла – те се добиват, синтезират по химичен начин. Има редица аромати чието извличане е невъзможно чрез методите за извличане на ароматни масла от съставките, тогава се използва синтезирането им чрез други аромати. За пример можем да вземем мускуса който се добива от рогата на определени видове елени, които вече са застрашен вид и добивът на мускус за промишлеността е невъзможен!

Парфюмите условно са разделени на няколко вида според концентрацията на етерични масла в състава си!

Eau de Cologne – това са парфюми с най-ниска концентрация на етерични масла около 1% останалата част от обема на парфюма е алкохол и вода

Eau Fraiche – тези парфюми нямат алкохол в състава си, а само вода и имат около 5% етерични масла.

Eau de Toilette – това е най-разпространеният вид парфюми те имат съдържание на масла между 6 – 10%.

Eau de Parfum – следващата по разпространеност композиция 11-15% масла

Parfum – тук говорим за парфюми с най-голяма наситеност между 20 до 40% етерични масла.

Защо парфюмите от естествени етерични масла са по скъпи от синтетичните?

За пример можем да вземем етеричното масло от роза, което се произвежда от цветовете на розата. За да се добие един килограм рози обикновенно са нужни около 500 цветя. За производството само на 600гр етерично масло или както се нарича по-често Absolute са нужни около 400кг рози.

В един Френски парфюм с обем 7,5 или 15мл с концентрация на масла от 20-30% е необходим около 2 грама екстракт, което е приблизително 660 рози.

Синтетичните парфюми са далеч по-евтини за производство, защото за тяхното производство не са нужни такива големи количества от растителна или друг вид маса.

Как се правят различните парфюми?

Производството на парфюми е сложен процес за който отговарят парфюмерите! Те са повече артисти отколкото технически лица, защото създаването на една композиция от аромати изисква първо въображение и после познания.

Производството на парфюми може да се разлгеда на няколко етапа. Първият етап е добиването на етеричните по различните методи подходящи за съответният аромат:

  • Дистилация с пара – по този метод в съд през съответната съставка преминава пара която превръща етеричните масла в газ. Този газ се отвежда в стъклени туби след което той се втечнява. По този начин могат също да се извличат етерични масла от растения чрез варене.

  • Студена екстракция – обикновенно се използва за цветя, които се поставят във въртящ се съд, като към тях се добавят петрол или бензен. След разграждането на цветовете от тях остават маслата които са под формата на восък, който после се поставя в етилов алкохол.

  • Накисване – този метод напомня за студената екстракция но този път съставките се портапят директно във вода или алкохол в който след това остават и маслата.

  • Експресия – този метод е най-старият и най-малко сложният от всичките, при него (той се използва най-често за извличане на аромат от цитрусови плодове) съставките се притискат докато маслата излязат повлияни от налягането приложено върху масата на съответната съставка.

Следващият етап е смесването на различните етерични масла извлечени от продуктите. Те се смесват по формула за която е отговорен „Носът“ както се наричат парфюмерите. За производството на един парфюм може да са нижни години и над 800 различни етерични масла.

След смесвантео им идва ред и на отлежаването. За да бъде постигнат перфектен резултат парфюмите трябва да отлежат за известно време, като то може да варира от няколко месеца до години. Переодично ароматът се проверява от парфюмерът отговорен за него докато се достигне желаният краен продукт който наричаме парфюм.

Още за това какво представлява парфюмът можете да проверите на страницата в Wikipedia - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%84%D1%8E%D0%BC

Различни парфюми и интересни новости около тях можете да видите в сайта – bg-parfum.info

Rate this blog entry:
0
Рециклиране на отпадъци
Ярките устни
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found