Мениджъри: от неуспешни към успешни

Мениджъри: от неуспешни към успешни

Скъпи колеги мениджъри, за да сме по-добри в онова, което вършим, би следвало да му обръщаме повече внимание.

И тук иде мястото на тази шеста статия за мениджъри – от успешни към успешни! Продължавам със съветите:

Вслушвайте се в хората си

Вслушвайте се в своите служители – те имат какво да ви кажат както за подобряване ефективността на работата, така и за клиентите.

Срещайте се както индивидуално, така и групово с членовете на екипа си – обсъждайте проблемите им, покажете, че сте заинтересовани.

Изслушвайте напускащите

Чуйте напускащите. Онези, които се отдалечават от бизнеса ви, имат какво да ви кажат и винаги са откровени – те вече нямат от какво да се боят.

По възможност издигайте вътрешните си кадри

Ако се освободи мениджърска позиция, наемете управленските кадри отвътре. Това носи ползи за компанията, тъй като служителите се убеждават, че колкото по-старателни са, толкова по-голяма е вероятността те също да бъдат повишени, когато се освободи мениджърско място, или пък при растеж на фирмата ви.

Изградете фирмена култура

Формулирайте ценности на фирмата и ги следвайте. Напомняйте на служителите си какви са те.

Планирайте за години напред

Планирайте дългосрочно и споделяйте плановете със своите служители.

Допитвайте се до ключовите специалисти в компанията си, ако не до всички, какво би следвало да се предприеме. По този начин едновременно ще узнаете мнението им и ще ги ангажирате с проекта, както и с бъдещето на компанията – те ще я чувстват като собствена.

Не допускайте служителите ви да разбират за планове на фирмата от външни източници – това е пагубно!

Търсете подкрепа от хората си, когато е трудно

Търсете подкрепата на хората си в трудните моменти. Понякога в бизнеса не всичко е цветя и рози – възникват кризисни моменти, но заедно можете да ги преодолеете. Пък и както се казва в стара българска пословица: „Две глави мислят по-добре от една".

Нека делата ви говорят за личността ви

Говорете чрез действията, а не чрез своите думи. Именно действията ви показват онова, което пропагандирате.

Детайлите са изключително важни

Фокусирайте се върху детайлите и при клиентска поръчка не допускайте компромис с качеството. Онези служители, които се отличават с брак в работата си, обучете какво да сторят, че да го преодолеят. Изслушайте ги внимателно.

Не се предавайте

Не се отказвайте, колкото и да е трудно, не се предавайте.

Изпълнете екипа си с въодушевление

Мотивирайте своите служители – нека бъдат весели и засмени. Те от своя страна ще предадат позитивизма си на клиентите, които пък ще се почувстват специални.

Обучавайте хората си

Осигурете обучение за служителите си или изградете собствен център за професионална квалификация, ако разполагате с достатъчно ресурси.

Гмурнете се в новото или го създайте

Търсете незаети ниши или създайте нови ниши с иновативен продукт или услуга, който/която никой друг в бранша не предлага.

Делегирайте доверие и отговорности

Делегирайте доверие на служителите си, както и отговорности.

Вменете им усещането, че нещо зависи от тях, че те са важни за компанията, за да бъдат те по-силно ангажирани с целите ви.

Обвържете конкретни цели със срокове

Обмислете конкретни цели, както и крайни срокове за тяхното постигане. Очертайте пътя, по който да се върви и попитайте служителите си за мнението им.

Не загърбвайте личния си живот

Обърнете внимание на личния си живот – не го загърбвайте. През почивните дни отделете повече време на своите близки – отидете някъде на излет, на пикник, на ски курорт, на плаж, или пък се съберете с приятели.

Отдъхнете си, презаредете батериите, за да бъдете готови да се гмурнете отново в бизнес океана с пробуждането на работната седмица.

Абонирайте се по имейл за още полезни материали!

Още наши писаници за предприемачи:


  • Съвети за успешен бизнес 
  • 14 съвета за мениджъри 
  • 8 съвета за мениджъри 
  • 12 съвета за мениджъри 
  • 7 съвета за мениджъри


Бизнес тагове:

бизнес, добри практики, добри практики при мениджмънта, добри практики при управлението на бизнес, лидерски умения, мениджърска позиция, планиране, разпознай лидера, съвети за мениджъри, съвети за успешен бизнес, умения, управленски кадри, успешен бизнес, черти на лидера


Rate this blog entry:
0
Най-добрите 15 безплатни шаблони за Joomla!
Как да си намеря работа?

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found