Какви са истинските лидери в бизнеса?

Какви са истинските лидери в бизнеса?

Какво превръща лидерът в лидер? Със сигурност не е неговият пост, нито образованието му, нито уменията му – естествено, те са важни, но не са всичко!

Лидерът, твърдя аз, се отличава със своята харизма – със способността си да повежда хората натам, където те самите желаят да отидат, което може да се обобщи така: „За да водите хората, трябва да ги следвате„. Не се сещам кой е авторът на последната мисъл, но съм съгласен с него, и с нея.

И тъй, в миналото хората са живеели, за да работят, за да се прехранват – това е бил смисълът на тяхното съществуване. Тогавашният идеал на мнозина е бил да организират такъв живот, че да им се налага да работят колкото се може по-малко. Е, лидерите се на другия полюс на магнита – те работят, за да живеят. Те са дълбоко свързани с онова, което вършат и без него, буквално, им е трудно да живеят, да дишат….

Лидерите вдъхновяват със своя ентусиазъм и с енергията, която излъчват. Те изразяват себе си чрез делата си, чрез работата си, чрез личния си живот. Някои изследователи наричат това „X-фактор" – но то не е нещо, което може да се пипне; невидимо е, но в същото време се усеща от всеки.

Лидерите са дълбоко свързани със служителите си

При назряване на криза лидерите не изискват, не нареждат, а вместо това се допитват до всички, без изключение. Лидерите черпят с шепи от малките моменти в живота – те са благодарни за своето благоденствие, смирени са и умеят да сплотяват хората. Ето защо всички се увличат по тях.

В лидерска среда офисът не се разглежда като някакво работно място, където свършите своята работа без страст, дочаквайки с нетърпение края на работния ден. Напротив! Офисът се е превърнал във втори дом, в приятно място, където всеки ще бъде изслушан, мнението му ще бъде взето под внимание, а той самият ще се чувства ангажиран в развитието на компанията!

Лидерите се учат от грешките си

Лидерите са израстващи личности. Освен че непрестанно четат книги, те се вслушват в съветите на своите близки и познати, както и на служителите. Всъщност не винаги лидерите са началници, управители, собственици, мениджъри… Понякога лидер може да е човек, който заема непретенциозна позиция в йерархията, но всички ясно да осъзнават, че той носи на раменете си цялата организация.

Токсичната среда не е присъща на лидерите

Те борят страстно отровите. Емоционалното им поведение е антиоксидантно – привличат със своя ентусиазъм всички за каузата си!

Успешните лидери са развили чувство на достатъчност

Изявените лидери знаят кога да спрат. Те не са фокусирани единствено върху финансовите резултати на своята компания. За тях състоянието на успех не се измерва в това какво притежаваш, а в това какъв си, какви качества си развил, дали изпитваш вътрешен мир, или безспокойство.

Счетоводният баланс на компанията, колкото и да е важен, никак не е най-важният за лидера. Той е благодарен, смирен и ежедневно вдъхновен за новите предизвикателства!

Работата е най-доброто развлечение за лидера!

Той работи, за да живее! Животът е прекалено кратък, за да допускаме компромиси с личността си. Най-доброто ни развлечение е да работим, „без да работим", а това може единствено да стане, ако работата е нашето призвание!

Продължавайте да работите върху себе си, бъдете все по-силни личности и невероятни мениджъри!

Прочетете и други мои писаници по темата като се абонирате за нас! 

Още страхотни материали по темата: 

  • 8 съвета за мениджъри 
  • 10 съвета за мениджъри 
  • Какво казват най-добрите мениджъри? 
  • Съвети за успешен бизнес! 

Благодаря ви, че отделихте от ценното си време. Желая ви прекрасен ден!


Бизнес тагчета:

грешки, кадри, квалификация, лидер, лидери, лидери в бизнеса, лидерска среда, мениджмънт, работа, развитие в бизнеса, развитие на бизнеса, токсична среда, успешен бизнес, успешни мениджъри, успешните лидери

Rate this blog entry:
1
10 съвета за мениджъри
Какво пречи на компанията да се развива?

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found