Основни правила при наем на автомобил

Основни правила при наем на автомобил

Трудно е да си представим живота на съвременния човек без транспортни средства. Разбира се, за най-комфортни от тях са признати личните автомобили. Не всеки обаче може да си позволи да си закупи и поддържа собствена кола. В тази ситуация най-доброто решение е наемането на автомобил от транспортна агенция. За да ви донесе услугата добра полза и да бъдат предотвратени всякакви непредвидени обстоятелства, следва да се ръководите от някои основни правила при вземане на коли под наем.

Информирайте се за всички допълнителни такси. Ако ви се случва за първи път да наемате кола под наем, допитайте се до сигурен източник за информация за всички допълнителни такси, които може да ви се наложи да заплатите при използване на услугата – местни данъци и такси, летищни такси, екстра такси за шофьор, застраховки, сметки за гориво. Ако не го направите и се предоверите на транспортната компания, не се изненадвайте, че в крайна сметка ви се е наложило да заплатите два пъти по-голяма сума отколкото сте очаквали.

Когато посещавате сайта на компанията и попаднете на рекламиран процент на отстъпка, от която бихте желали да се възползвате, имайте впредвид, че тя може да е валидна само извън сезона или пък за кола, чиито размер е неподходящ за вас.

Изправност на превозното средство. Преди да се качите зад волана на взетата кола под наем и да потеглите на път, извършете някои рутинни проверки. Уверете се, че фаровете и мигачите работят изрядно. Направете проверка на километража. Търсете сигнали за каквито и да било дефекти по колата. Проверете от коя страна на автомобила е резервоарът. Научете се как се използват чистачките. Въпреки че изглежда очевидно, запомнете марката, модела и цвета на колата, която наемате – по този начин няма да я "изгубите" още първия път, когато я оставите на претъпкан паркинг.

Четете договора внимателно. Наемът на автомобил винаги се характеризира с много нюанси, всеки от които трябва да бъде подробно описан в сключения договор. Преди да поставите своя подпис и да потеглите с взетия под наем автомобил, задължително трябва да се запознаете с всички условия на договора – от особеностите по застраховането до уточнения относно това какви допълнителни разходи ще се наложи да платите в случай, че нарушите определена точка от договора (например върнете автомобила след указания в договора срок). 

Уговорете допълнителните условия. В някои случай наемането на кола подразбира блокирането на определена парична сума във вашата кредитна карта като гаранция до приключване на срока на наем. Задължително уточнете при какви условия транспортната агенция може да се възползва от тези пари и кога ще приключи срокът на блокирането.

Проверявайте техническото състояние на автомобила. Взетото под наем превозно средство трябва да се прегледа щателно още на паркинга в присъствието на сътрудник от транспортната компания, от която се наема колата. Всички открити дефекти във външния вид, оборудването, техническото състояние трябва да бъдат описани в специална форма, която се създава в два екземпляра и се подписва от служителя и подпечатва от компанията.

Засечете количеството гориво. Колата под наем може да се отдава както с пълен, така и с частично пълен резервоар за гориво. Транспортното средство следва да се върне в агенцията именно с такова количество гориво, с каквото ви е отдадено първоначално. Ако от компанията отбележат недостиг, то разликата трябва да се заплати по определена от агенцията тарифа. Уверете се, че в договора за наем на колата е отбелязано реалното количество гориво, като освен това предварително уточнете неговата цена.

Обърнете внимание на особеностите на застраховката. Наемът на автомобил винаги предполага застраховането на превозното средство. Като правило, застраховката е в случаите на повреда, кражба на кола или опасност за живота и здравето на водача и пътниците. Според клаузите на договора е възможно компанията да се ангажира с по-сериозни технически проблеми по автомобила, докато на вас може да се наложи да заплатите по-дребни повреди.

Бъдете внимателни на пътя. Наемането на автомобил предполага да се отнасяте с колата като с ваша собствена. При движение по магистралата се стремете да не излизате от общия поток и спазвайте ограниченията за скоростта. Не забравяйте да използвате звукови и светлинни сигнали, за да направите своето поведение зад волана по-предсказуемо за останалите участници в движението.

Никога не оставяйте документи в колата. Когато напускате превозното средство, носете всички документи относно наема със себе си. Ако автомобилът бъде откраднат, ще имате сериозни проблеми със застрахователната полица.

Запазете спокойствие в случай на пътно-транспортно произшествие. Услугата кола под наем дава на потребителя свобода на пътуване, но наред с това и води до поемането на определена отговорност. Поради тази причина някои шофьори могат да изпитват стрес при управляването на нает автомобил. Ако колата стане участник в пътно-транспортно произшествие, действайте в съответствие с местното законодателство, условията на договора за наем и застрахователната полица. Незабавно уведомете транспортната компания за произшествието. Завължително се обадете на полицията. Най-добре ще е да заснемете повредите, които е получил автомобилът с камерата на мобилния си телефон.

Фиксирайте връщането на наетата кола. Щом приключи срокът на наем на автомобила, когато го връщате задължително изискайте подпис от отговорно лице върху документите, които потвърждават, че транспортното средство се връща в изряден вид и без повреди. 

Пазете всички документи. Поне за минимален срок от месец пазете всички полици, квитанции, договори и чекове, които са ви издадени при оформяне на договора за наетата кола.

Специално за вас заснехме видеа на някои от автомобилите ни. Вижте колите в действие и изберете своята J


Звъннете ни за наемане на кола със или без шофьор в

Сандански:

359 899 00 4044

Свежарско и приятно каране :)

До нови срещи!

Enter your caption here
Rate this blog entry:
0
Dr Atkins Diet
Бански костюми - различни видове и полезна информа...
 

Overall Rating (3)

4.5 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0

People in this conversation

  • Guest - amjad

    Rated 5 out of 5 stars

    googggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

  • Guest - Joel

    Rated 4.5 out of 5 stars

    Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and globalschoolchannel. I am happy if will more content and valueable things in future also.

  • Guest - Christopher

    Rated 4.5 out of 5 stars

    Great and OK post. I discovered this much enlightening, regarding what I was precisely scanning for. A debt of gratitude is in order for such post and please visit dharmakirticollege.org for learning more things.