Мотоблок и мотофреза – Кое е да изберете за вашата почва?

Мотоблок и мотофреза – Кое е да изберете за вашата почва?

Мотоблок или мотофреза? Градинарите често използват двете думи, сякаш означават едно и също нещо. Донякъде имат право. Двете машини са доста сходни и се използват за доста сходни дейности. Въпреки това, те имат своите различия. Всяка от тях е създадена да изпълнява уникална функция в градината.

Мотоблокът е по-тежък и по-мощен инструмент. Той е създаден за по-дълбоко и агресивно копаене. Мотоблокът може да ви върши чудесна работа, ако създавате чисто нова градина или за да започнете в началото на сезона. Тези машини са идеални и за обработването на по-големи площи.

Мотофрезите, от друга страна, са по-компактни и леки машини. Те обикновено се използват за разрохкване на вече изорана почва - за да вкопаят тор, да раздробят покрита с кора почва преди напояване или да помогнат при плевене. Въпреки по-малкия си размер, тези машини също са мощни, но са по-подходящи за малки работни площи. На https://www.prismabg.com/bg може да намерите различни модели мотофрези и мотоблокове, подходящи както за по-малки стопанства, така и за професионална употреба. Ако не сте съвсем сигурни кое да изберете за вашата почва, продължавайте да четете, за да научите повече за тези две важни за градинарството машини.

Мотофрезата разрохква почвата, а мотоблокът има по-широко приложение

Мотофрезата е идеална за редовна поддръжка на вече изорана почва и за работа около растящи растения. Представете си я като мотика с мотор. Източникът на захранване и зъбците са конструирани така, че да пасват в тесни пространства, а леката рамка не копае агресивно в зоната на корените. Зъбците на култиватора са проектирани да смилат почвата до фина текстура, което прави този инструмент превъзходен избор за окончателна подготовка на почвата преди засяване на семена.

Мотоблокът, от друга страна, е голям и тежък, със сравнително голям диаметър на зъбците. Тази машина е предназначена да копае дълбоко и да раздробява твърда почва в най-ранния етап от подготовката на леглото. Мотоблоковете също вършат страхотна работа за вкопаването на остатъчен растителен материал в почвата в края на градинарския сезон. Освен за разрохкване на почвата, тези машини могат да се използват и за други цели. Към тях могат да бъдат добавени определени приставки, които да разширят функционалността и приложението на мотоблока.

Мотофрезите често имат по-малка мощност от мотоблоковете

Най-малките почвообработващи фрези всъщност се задвижват от хора. Приличат на кръстоска между мотика и гребло, с тясна глава и къси, извити зъби. Мотофрезите са малко по-големи и по-тежки. Те могат да бъдат задвижвани от двигател с вътрешно горене или електрически двигател. Те са достатъчно мощни, че да раздробят и подготвят почвата за засяване. Освен това, те са достатъчно малки че да могат да стигнат до места, където мотоблокът просто не може. Техният малък размер и лек мотор ги правят лесни за маневриране в малки площи или около растения.

Имайте предвид обаче, че мотофрезите може да не са удобни и практични за обработката на по-големи селскостопански полета или по-обширни парцели земя. В такива случаи, би било по-разумно да се спрете на мотоблок. Тези машини имат по-висока мощност, по-широка работна ширина и възможности за по-дълбока обработка. Техният недостатък е, че могат да бъдат по-трудни за манипулиране от компактните мотофрези. Мотоблоковете са предназначени за използване на земя без препятствия, където могат да се движат по дълги, сравнително прави линии. Те са в състояние да почистят пространството между зеленчуковите редове, но не са идеални за детайлна работа.

Мотофрезите се използват предимно за подготовка на съществуваща градинска леха, докато мотоблоковете са подходящи и за създаване на нови градини

Когато искате да направите първа копка за нова градинска леха или дълбока обработка на тежка глинеста почва в съществуваща леха, мотоблокът е правилният инструмент за вас. Той копае дълбоко, изхвърля големи камъни и разбива упоритите буци с лекота.

По-малкият размер и възможността за по-добра маневреност на мотофрезите, от друга страна, ги правят по-добрия избор за работа в съществуващи градини. Те са отлични за подготовка на почвата за засяване и разрохкването на вече мека повърхност. Мотофрезите също могат да се справят бързо с плевелите, без да застрашават корените на градинските растения.

Мотоблокът е по-добър за обработката на големи площи

Мотоблоковете имат силата и теглото да извършват трудното копаене при по-мащабни задачи. Зъбците им са достатъчно големи, за да копаят дълбоко и са проектирани да изхвърлят камъни. Техните по-широки работни повърхности покриват повече градинска площ при преминаване. Много модели са самоходни, за да се намали значително умората на оператора. Освен това, много мотоблокове предлагат полезни функции, като въртене на зъбците напред или в обратна посока, регулируема ширина на зъбците, регулируема ширина на колелото, за да персонализирате машината за работата.

Мотофрезата може да се използва и за отстраняване на плевели

Поради плитката си работна дълбочина и малкия си размер, мотофрезите са чудесни за лесно, безопасно и бързо премахване на плевели в лехите и около растенията. Редовното култивиране около градинските растения стимулира по-дълбоко развитие на корените за по-добра устойчивост на суша, без практически никакво увреждане на растенията от машината. Мотофрезите са удобни за редовна употреба през целия сезон. Те не заемат много място за съхранение и вършат работата по-бързо от градинска мотика.

В крайна сметка, изборът между мотофреза и мотоблок се свежда до вашите специфични градински или земеделски нужди. И двата инструмента се използват за извършване на една и съща дейност, но превъзхождат в различни области. Независимо кой от тях изберете, те могат значително да улеснят вашата работа и да ви помогнат да постигнете по-здрава, и плодородна почва.

 

 

 

 

Rate this blog entry:
0
Най-добрите ресторанти в света: Коя е страната, ко...
Часовници Seiko и Casio: История за двама часовник...
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found