Какво похапваме най-често, докато пием кафе?

В световен мащаб на ден се консумира огромно количество кафе. Милиони хора по света се наслаждават на освежаващата напитка всяка сутрин и заедно с нея похапват и нещо вкусно. Сигурни сме, че и вие пиете своята чаша кафе с някоя бисквитка или соленка. Решихме да разгледаме как влияе тази лека закуска по средата на деня на телата ни, комбинирана с чаша благоуханно кафе.

Кафе без захар, но с бонбон

Много често, хората не добавят захар в кафето си, за да може да бъде по-диетично, но само минутка по-късно хапват нещо сладко, бонбон, мъфин или сладкиш. Всички магазини, които продават кафе знаят за този навик и често го използват като маркетингов трик. Това важи и за кафенетата и будките.

Най-интересното е, че повечето хора, дори не считат това похапване за ядене и ако в последствие бъдат попитани колко пъти са похапвали през деня, изброяват всички пъти без тези с кафето.

Истината е, че на един възрастен човек, дневният му енергиен прием трябва да бъде от около 8700 kJ. Разбира се, това е приблизително число, което зависи от пола, килограмите, възрастта, височината и нивото на физическа активност. Яденето само на 500 kJ допълнително на ден в продължение на една година и липсата на компенсация с повече упражнения може да означава наддаване на тегло с пет килограма за една година.

Похапванията с кафето са бърза енергия

Повечето сладкиши, бонбони, мъфини и кроасанчета имат над 1800 kJ, което е около 20% от необходимият дневен прием. Някои дори достигат до 40% или 50%. Погледнете на опаковката за съдържанието на наситени мазнини и се опитайте да не минавате 25 грама на 100, ако искате да бъдете в добра форма и да се храните здравословно.

Проверете и колко захар има във всеки един продукт. Опитайте се да си представите колко са 12 лъжички захар насипно. Цялото това количество например се съдържа в един кекс, така че избирайки го за похапване, докато пиете ароматната си чаша кафе Nespresso, може да не е много добра идея.

Кои са по-здравословните алтернативи?

Добрата новина е, че все пак съществуват и по-здравословни варианти с по-ниска енергия, по-малко наситени мазнини и захари и по-малки размери на порциите. Въпреки че не е диетична и напълно здравословна храна, един макарон например може да бъде по-добър начин да си набавите захар само с 450kJ или три чаени лъжички захар. Но някои по-здравословни опции може да не са добър избор. Не се подлъгвайте, че всичко на което пише „био“ е здравословно. Понякога терминът „био“ е само наименование за категория продукти, но не описва напълно съдържанието им.

Струва си да погледнете етикетите внимателно и сами да прецените, дали тази храна е подходяща за вашата дневна нужда от енергия. Нашият съвет е да си долеете мляко в кафето от кафе капсула Nespresso, вместо да похапнете тортичка.

Направете си по-лесен избора на здравословно похапване

Кафето носи ползи за здравето, но ако си правите кафе капсула Nespresso и към нея добавяте нездравословна храна, това увеличава риска от развитие на редица хронични заболявания, наднормено тегло и редица други болестни състояния. В световен мащаб продажбите на сладки и вредни за здравето храни са се увеличили тройно последните 10 години.

Най-добре е да си осигурите вкусен зрял плод, заедно с чашата ви кафе, вместо захар, сладко или пък нещо с прекалено много мазнини. Бъдете сигурни, че до поставката ви за капсули стои и купа с плодове, а ако имате сладко във вас, то е в някой шкаф нависоко и ще ви е по-лесно и по-бързо да си вземете плод, вместо бонбон или мъфин. Ограничавайки си достъпа до вредните храни, може по-лесно да си наложите дисциплина и да ги подмените с по-здравословна алтернатива.

Предоставено от:  https://www.nespresso.bg/bg/

 

Rate this blog entry:
0
Как да поддържаме тена си страхотен, дори през зим...
Иновативни строителни решения, подходящи за всек...
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found