5 съвета за правилна грижа за фасетите

5 съвета за правилна грижа за фасетите

Може би си мислите, че след поставяне на фасетите, състоянието им ще бъде непокътнато, а красотата на усмивката ви е осигурена завинаги. Това се различава от действителността. Както за всяко нещо в живота, при наличие на  фасети също има необходимост от правилна грижа, за да запазят облика си дълго време.

Добра устна хигиена

Правилната орална грижа е в основната на превенция за всякакви дентални проблеми – образуване на кариеси, възпаление на венците, възпаления и инфекции. Вследствие на приемането на храни и напитки, в междузъбното пространство остават хранителните остатъци, чийто застой, в комбинация със слюнката, се окисляват и предизвикват поява на патогенни микроорганизми.

Върху ръбовете на фасетите се натрупва плака, която трябва да бъде старателно и ежедневно почиствана, което от своя страна ще запази венечната лигавица и зъба в добро състояние. Ръбовете на фасетите са на нивото на венеца, което изисква детайлно почистване.

Правилен подбор на храни и напитки

Има храни и напитки, които влияят върху цвета на зъбите. Така е и при фасетите. Циментът, с чиято помощ се закрепват, е фотополимерен. Това го прави податлив на оцветяване, а прекомерния прием на кафе, червено вино, газирани напитки, в следващ момент може да окаже влияние на цвета му. Този нежелан ефект няма да се отрази върху фасетата, но ще оцвети ръба й, където е циментовото участие. Това ще развали естетиката на усмивката ви!

Ограничаване на тютюнопушенето

Никотинът, съдържащ се в цигарите, влошава състоянието на зъбите. Този вреден навик крие рискове както за денталното, така и за общото ви здравословно състояние. Освен това, тютюнопушенето крие риск от оцветяване и потъмняване на фасетите.

Почистване на зъбен камък

Натрупването на плака, която се наслоява и не се почиства периодично, прераства в образуване на зъбен камък. Той полепва по ръба на фасетите и може да влоши сериозно състоянието на венците. В по-тежки и неглижирани случаи може да се появи състояние на гингивит и пародонтит, които в най-тежка форма да доведат до загуба на зъби и фасетата следователно.

Процедурата по почистване на зъбен камък е важна и действа профилактично.

Профилактични прегледи

Колкото и набито око да имате, има състояние и възпалителни процеси, които протичат почти безсимптомно и видимо незабележимо. Навременната намеса от специалист може да елиминира проблемите в зародиш.

След поставянето и фиксирането на фасетите, трябва да посетите отново денталния специалист, който да направи оценка. Има случаи, в които тъканта на венеца не приема добре чуждата намеса, което е предпоставка за възникване на проблем.

Тази статия е написана в партньорство с Dental Care – Център по дентална хигиена. За да разберете повече относно хигиената на фасетите и тяхната поддръжка, посетете нашия сайт.

Rate this blog entry:
0
3 основни характеристики, които притежава добрата ...
Какви обувки да изберете за бизнес средите
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found