Каква оранжерия да изберем с цел домашно производство?

Каква оранжерия да изберем с цел домашно производство?

Защо да се занимаваме с отглеждане ?

В днешно време да отглеждаме сами растителните култури, които консумираме, се превръща от отживелица в мода. С пониженото качество на храните от растителен произход, които се предлагат на пазара, в комбинация с пестицидите и нитратите, които получаваме с тях, то трябва да помислим каква вреда нанасят те на нашия организъм и този на децата ни.

 

Именно поради това, популярност натрупват био продуктите. Биологичното земеделие се характеризира с използването на живи натурални почви, с естествени бактерии и микроорганизми, ограничена намеса за защита на растителността и минимално използване на препарати, които пречат на околната среда. Био продуктите се водят безнитратни и богати на витамини и минерали. Ако погледнем в био секторите на големите верига магазини или на пазара, можем да забележим значително високите цени, които идват с удоволствието да консумираме качествен продукт.

 

Добро решение е при наличие на пространство, където можем да отглеждаме свои био продукти, да не подценяваме благоприятната за здравето ни възможност. За да постигнем успех в биоземеделието, е добре да снабдим обработваемата си площ с оранжерия.

 

Защо да изберем отглеждане в оранжерия?

Както знаем, в нашата страна климатът е умерено-континентален, с наличие на четири сезона и пет климатични области. Тези сложни условия характеризират студена зима със силно изразени снеговалежи и сухо и горещо лято.

 

През последните години обаче климатът се изменя и можем да отбележим, че зимата е значително по-суха от преди, а лятото се характеризира с много валежи и градушки. Именно тези непостоянни и постоянно изменящи се обстоятелства са причината за много провалени реколти през последните години и големи загуби в сферата на земеделието.

 

При наличие на оранжерия, където да отглеждаме своите култури, ще ги защитим и предпазим от непредвидените климатични условия. Освен това е факт, че културите, отглеждани в оранжерии дават по-голямо количество продукция.

 

Оранжерията е сглобяема структура, която е с цел повишаване и предпазване на отглежданите култури. Стените и таваните са прозрачни, за да могат слънчевите лъчи да подхранват и стимулират растежа. Отглеждането в оранжерии предпазва от вредители, животни, които могат да изядат, накъсат и натъпчат продуктите на труда ни. Тази конструкция позволява създаване на собствен микроклимат за растенията и възможността за целогодишно производство.

 

Какъв вид оранжерия да изберем за домашно ползване?

Спрямо целите, които искаме да постигнем, а именно дали нашето биоземеделие е за лично консумиране или за търговия, можем да определим инвестицията, която сме склонни да вложим в снабдяване с оранжерия.

 

Когато става въпрос за домашно производство с цел лична консумация, подходящ вид оранжерия за вашата градина или обработваема земя е полиетиленовата. Основният фактор в изборът тук е по-ниската цена. При оранжерии от поликарбонат, обикновено се наблюдават по-високи цени.

 

Полиетиленовите оранжерии са подходящи за отглеждане на всякакви култури и дават добри реколти. Те предпазват от дъждове, снегове и едновременно с това пропускат слънчевите лъчи през прозрачните си стени, което прави процеса на отглеждане естествен. Можем да изберем самата конструкция да бъде прикрепена към основната сграда, ако притежаваме такава на терена или да бъде самостоятелна със собствени стени и покрив. Първият вариант е по-икономичен, но вторият дава повече пространство и следователно повече количество готова продукция.

 

Относно височината, която трябва да изберем за нашата оранжерия, то трябва да се съобразим с нашите предпочитания и височината на растенията, които смятаме да отглеждаме. Когато имаме за цел да отглеждаме високи култури, то и самия покрив трябва да е висок, съобразен с възможната височина, която растението може да достигне, за да не опира покрива, да се счупи или да наруши целостта на материала, от който оранжерията е изработена, ако става въпрос за найлон или пластмаса.

 

Когато избираме форма, трябва да се спрем на по-практична, особено, когато мислим да практикуваме целогодишно производство. Тези с готическа форма са най-подходящи за почистване от натрупания сняг през зимата, така че да предпазим нарушаване целостта на покрива.

 

Тази статия е написана в партньорство с Парник БГ - Лидер на пазара с оранжерии.

 

Rate this blog entry:
0
Функционалност на картините в дизайна на вашия инт...
Полезни съвети при избора на обзавеждане за спалня...
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found