Прополис и Прополисова (клеева тинктура): какво е, как се събира, здравословни ползи и дозировка

Прополисова Тинктура от пчелна ферма Ради Хъни

 

За чудотворното въздействие на истинските пчелни продукти се говори сякаш от векове наред. Неоспорим факт че, домашните медни продукти не могат да заменят технологично напредналата медицина при сериозни здравословни проблеми, но могат  да допринесат за нейната максимална ефективност, както, впрочем и здравословният и активен начин на живот.

В този полезен материал обаче няма да си говорим за това как с магическа пръчка  можем да се излекуваме от даден проблем – никой и нищо не може да изпълни подобно наивно обещание. В днешната статия ще ти разкажем за това как точно влияе истинската клеева (прополисова) тинктура върху тялото и духа ни и защо да търсиш този пчелен продукт в натурална форма.

 

Какво е пчелен клей (прополис)?

За целта нека тръгнем малко по-отдалеч – какво всъщност представлява прополисът или още познат като пчелен клей?

Това е пчелен продукт, който за наше щастие, малко по малко се превръща в любимец на българската козметика и фармацевтика. Голям набор от съвременните медикаменти са базирани върху многоспектърното приложение на истинския  пчелен клей. Основно място сред тях е и спиртният разтвор на прополиса (клеева тинктура).

Макар и лека-полека хората да започват да се запознават с прополиса като натурален и изключително полезен пчелен продукт, малцина са наясно с неговите „корени“.

Всъщност, терминът прополис идва от гръцки и в буквален превод означава „защита на града“  - надали е просто съвпадение, нали?

Именно същият този „защитник на града“ има пряко отношение към сложната йерархия на всяко пчелно семейство в кошера.

Прополисът, бидейки смолисто вещество с доказани антивирусни, антигъбични, антибактериални свойства, бива използван от пчелите като основен строителен материал и дезинфектиращ агент за кошера.

За година едно пчелно семейство може да събере до 300 грама прополис – невероятно, нали?

Естествено, видовете пчели, специфичните условия на средата, редом с климатичните особености на региона, също пряко касаят количеството събран прополис/пчелен клей.

Най-натуралните източници на пчелен клей (прополис) се оказват тополите, конския кестен, елда, върби и други растения. Малцина още знаят, че пчеличките се предпазват от бактерии и микроорганизми като покриват целия кошер с прополис.

Резултатът – буквално застлан кошер с прополис, а самото полиране на стените и килийките в кошера пък повишава устойчивостта им. При настъпване на зимните месеци, студените въздушни потоци също биват сериозно ограничени, което доказва ролята на прополиса като термоизолатор в подобни случаи.

Прополисът още се слави със своите мощни антирадиационни, антисептични, антимикотични свойства – безценна характеристика, с която се възпрепятства зараждането и развитието на заболявания в пчелния кошера.

 

Прополисът, разгледан под лупа

Ароматът, химическите и физическите му свойства са подвластни на вида растения, от които пчеличките са го събирали. Както вече споменахме, пресният прополис се отличава с лепкавата си маса, която е сравнително мека на допир, сладникав аромат, горчив вкус; често се среща в жълто-кафявата цветова гама.

Интересен факт е, че при силно нагряване се отделя специфична миризма, която много наподобява тази на смолата. Когато обаче леко се затопли, прополисът става изключително лесен и приятен на обработка.

Съхраняван на стайна температура, прополисът (пчелен клей) леко се втвърдява, а при по-ниски температурни условия, става доста крехък.  Прополисът се разтваря по-трудно в студена вода и съответно по-лесно (до 11%) в гореща вода. Като основна баластна съставка, прополисът разчита на восък, гума и растителна смола.

 

Хранителен профил на прополиса

Подобно на чая и виното, прополисът също се слави с отличния си хранителен профил – богат източник е на растителни есенции, феноли и естери, алдехиди, органични  к-ни, антиоксиданти и др.

Прополисът съдържа още редица  механични примеси,  свободни мастни к-ни, аминокиселини, флавоноиди, микроелементи, витамин B1, B2, B6, витамин C, витамин А, витамин Е, дъбилни вещества, цветен прашец (около 5 %), агринин, пролин и др.

 

Как се събира прополиса от кошера

Традиционно, прополисът бива събиран чрез остъргване на рамките/стените на кошера, при което се формират рехави топчета, прибират се в пликове и се съхраняват в хладилника.

При самото събиране на прополиса често се използват и специални решетки и мрежи с отвори не повече от 5 мм (обикновено са запушени с пчелен клей). Прополисът се отчупва/отделя лесно от решетките и мрежите при съхраняване в хладилник.

 

Какво е прополисова тинктура

Пчелният клей се разтваря с помощта на медицински спирт и така се приготвя клеева тинктура – тя представлява спиртен разтвор на прополис и може да бъде употребяван както външно, така и вътрешно.

Естествено, в зависимост от предназначението й, се ползва в различно процентово съотношение. Например, за стоматологични цели се ползват между 2-4 % спирт, докато за вътрешна или външна употреба се ползват съответно между 10-30 % спиртен разтвор.

Препоръчителният % спиртен разтвор е 30 % (чрез чието разреждане можат много лесно да се получат и останалите концентрации).

 

Силно изразени здравословни ползи на клеевата тинктура:

 • Антибактериални свойства - клеевата тинктура има впечатляващи термоустойчиви свойства, при условия, че е съхранявана в хладилник; годност до 3-4 години.
 • Антимикотично (антигъбично действие) – благоприятства за превенцията и справянето със заболявания на устната кухина и дихателните пътища, помага при стомашно-чревни проблеми
 • Бори се с грипни заболявания (притежава противовирусен ефект)
 • Обезболяващо въздействие дори при 0,25 % спиртен разтвор (ефектът влиза в действие до 10 минути и продължава до 1 час)
 • Успокоява сърбежите, раните – допринася за бързото заздравяне на раните особено след хирургични операции
 • Лекува изгарания и абсцеси
 • Възпалени венци и пародонтоза
 • Бяло течение и вагинален херпес
 • Уртикария
 • При екзема
 • При ешерихия коли
 • Справя се с липсата на апетит
 • Антисклеротично и хипотензивно действие
 • Противоракови свойства
 • Мощен имуностимулант
 • Антиоксидант и детоксикиращ агент
 • Има противорадиационна дейност и спазмолитичен ефект

 

Как се пие: препоръчителна дозировка

Пчелният клей може да се среща още под формата на таблетки, сиропи, тинктури, спрейове, аерозоли и гранули.

За възрастни се препоръчва профилактичен прием на клеева (прополисова тинктура) веднъж дневно х 30 капки,  30% спиртен разтвор.  Най-добре се разтваря в чаша хладка вода, поне 30 минути преди хранене.  За лечебни цели може да се приема до 3 пъти дневно.

Приемът от бременни и деца следва да се потвърди от медицинско лице. Дозировката за деца, например, е в съотношение до ½ от тази на възрастните като дозата често се определя от степента на заболяването, ако има такова.

Друг начин за определяне на дозировката е като се приемат толкова капки, колкото съответстват на годините на детето. Може да се консумира с вода или сок преди хранене. За лечебни цели дозата може да се вдигне до 3 пъти дневно.

Започнете с външно приложение на прополис, за да се провери реакцията на тялото към пчелния продукт. За целта намажете участък от кожата с 30 % спиртен разтвор  - намазва се от вътрешната част на ръката – и ако до 24 часа няма налице необичайни зачервявания или други симптоми на алергична реакция, можете да пристъпите към домашна употреба с лечебни цели.

За външно лечение клеевата (прополисова) тинктура може да се ползва за третиране на херпеси, стоматити, ангини в гърлото  и други заболявания на устната кухина. За целта, използвайте тампон и 30% клеева тинктура, с която се намазва участъка, а при болки в гърлото могат да се правят гаргари с 2-4% водно-спиртна концентрация на прополис.

За вътрешна употреба истинската, домашна клеева тинктура се изпива наведнъж поне 30 минути преди хранене. Препоръчваме ти да разгледаш различните разфасовки на прополисова тинктура, произведени от пчелна ферма RadiHoney.com, започнала дейност през далечната 1964 г.

Клеевата тинктура от RadiHoney е съхранявана при температура до 4 градуса без достъп на пряка слънчева светлина. Това е екологично чист, 100 % естествен, домашен продукт, произведен в българска пчелна ферма, без съдържание на антибиотици и добавки. Ако имаш нужда от помощ в избора си на грамаж, или имаш други въпроси, не се колебай да ги изпратиш  на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rate this blog entry:
4
Как перга - пчелен хляб - ни прави по-здрави?
Най-Важните Ползи за Здравето От Истинската Перга ...
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
 • No comments found