Ползите от рециклирането на вторични суровини

Ползите от рециклирането на вторични суровини

Доскоро човечеството се отнасяше изключително безотговорно към околната среда, в която живее. Ние сме част от нея и нямаме право да я тровим, макар да имаме всички технически възможности да го правим и всички аргументи да спрем незабавно.

Един от основните проблеми на нашето съвременно общество е замърсяването и организирането на боклука. В много държави по света боклука се гледа като на нещо непотребно и вредно, което употребено веднъж, трябва да бъде захвърлено в някой отдалечен кът на природата.. Това е погрешно разбиране, защото на боклука трябва да се гледа не като на нещо непотребно, а като на ресурс.

С рециклиране на хартия и вторични суровини ние помагаме за подобряване на екологичното състояние на средата, в която живеем, защото ресурсите на природата не са безкрайни. На планетата ни има определено количества от всички вещества (например метали), които ние не можем да си позволим да ползваме еднократно и след това да изхвърлим, просто нямаме такива физически ресурси.

Вместо това трябва да вземем ползвания ресурс и да го включим отново в системата.

Рециклирането в България

Това е нещо, което се въведе в последното десетилетие в нашата страна. Държавата пое ангажимент пред европейската общност да рециклира своите отпадъци, защото те са изключително ценен ресурс, от който всяка развиваща се икономика има полза, да не говорим за огромните екологични ползи.

За целта както държавата, така и местни, и чуждестранни инвеститори, изграждат мощности за производства на отпадъци, с които мощности те преработват съответните отпадъчни продукти и ги рециклират за ползване отново.

Също така са в процес на разработка и обучителни кампании за младежите в училищата, за да се запознаят от малки колко е важно да изхвърлят разделно отпадъците си и да не ги хвърлят, където им падне.

Имайте предвид, че полимери като например пластмасата се разграждат изключително бавно от природата. Това е така, защото молекулната структура на тези вещества ги прави доста по-издръжливи на природните условия.

Част от материалите, които ползваме в ежедневието си, не съществуват в чист вид в природата. Човекът е създал за свое удобство много материали, но за съжаление все още не се е научил какви са вредите от безразборното изхвърляне на боклуци.

Rate this blog entry:
0
Лесно е с обувки на платформа
Как да опазим околната среда и горите

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found