Ударни отвертки

Ударни отвертки

Какво представлява ударната отвертка

Ударната отвертка е ръчен инструмент, при който отвиването на винта става чрез удари с чук върху главата на отвертката. Във вътрешността на отвертката се намира специален механизъм, който преобразува ударно постъпателно във въртеливо движение. При това силово взаимодействие върху главата на винта се прилага краткотраен импулс с големина на въртящия момент, недостижима с друга отвертка. Този удар е достатъчен за първоначално разхлабване на винта, както и за неговото завършващо крайно притягане.

Къде се използват най-често такъв вид отвертки

Ударните отвертки намират приложение най-често в автосервизите, където често се срещат завити с голямо усилие винтове или заяли поради ръжда такива, които служат за закрепване на пантите на автомобилните врати, а също и на спирачните барабани на автомобилите. Един от най-сериозните проблеми, които автомонтьорите изпитват по време на работа е отвиването на винтове. Това е често срещан проблем, поради необходимостта от осигуряване на силно притегнати съединения и поради неизбежната корозия, която настъпва с времето.

Модели ударни отвертки

Немската фирма Wera е водещ европейски производител на отвертки. Те предлагат четири ефективни модела ударни отвертки, които се различават по максималния въртящ момент, който се прилага върху винта – до 80, 90, 120 и 180 Nm. Ударните отвертки се продават на европейския пазар самостоятелно или в комплект с различен брой битове и накрайници за глави с шестостенна форма. Отвертките се различават основно по цвят. Най-малката е хромирана (модел 2080), а следващите по големина на въртящия момент са оцветени в червено (модел 2090), жълто (модел 2091) и синьо (модел 2200).

Ударната отвертка модел 2090 оцветена в червено e подходяща за отвиване на винтове M4-M8, отвертката модел 2091 в жълто e предназначена за винтове M5-M10, а отверката модел 2200 се справя с винтове M6-M14. Инструментите на Wera се внасят в България от фирма „Киров“ АД, която ви гарантира качествени ръчни инструменти подходящи за всеки.

Rate this blog entry:
0
Летните мъжки обувки – практично
Магически реализъм от Долче & Габана
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0

People in this conversation