Как да си намеря работа?

Как да си намеря работа?

Мнозина, търсещи работа, се разминават рязко с работодателите, защото поставят прекомерно високи, на практика неизпълними изисквания. Капка Стойчева сподели веднъж в своя блог, че "Да си намериш работа е като да си намериш гадже". Според нея намирането на работа прилича много на ситуацията, в която са момите и ергените, които не успяват да си харесат някого и да се задомят. Момите (и стари, и млади) казват: "няма вече читави мъже", а ергените (и стари, и млади): "няма вече читави жени"!

Точно от това произтичат голяма част от разминаванията. Но ключът е в осъзнатостта, а това е индивидуален процес. Кандидатите трябва да осмислят какъв ще е приносът им за фирмата, за да знаят какво да поискат от своите работодатели.

"Пускам много обяви за работа, но нищо не става. Какво да правя?"

Уебсайтовете за обяви са сред най-неефективните канали за намиране на нов работодател. По-лесно ще си намерите работа чрез мрежа от контакти, но изграждането й изисква много време и искрено общуване в стил "печеля/печелиш".

Също така, препоръчвам на кандидатите да си направят хубаво CV, и да разпределят усилията си и към другите канали за намиране на работа.

Не "преяждайте" с пускането на обяви

По-добре да пуснем две качествени и добре обмислени, целенасочени кандидатури, отколкото 20 и на бърза ръка. Обичайно пускането на твърде много кандидатури не води до добър резултат, но до обезсърчаване – със сигурност!

"Е, разбира се, всичко става с връзки…"

Обърнете внимание на разликата между "мрежа от контакти" и "връзки".

При "мрежата от контакти" хората, работили с вас в миналото или познавайки качествата ви, са склонни да ви препоръчат, докато при "връзките" се разчита на шуробаджанащина, на някой роднина или приятел, който "да ме уреди на работа".

Създайте профил в социалните мрежи

Социалните мрежи дават огромна възможност за разширяване на личните контакти. Да речем, че споделите в своя социален профил, че си търсите работа и петима от вашите приятели споделят публикацията ви, и тя бъде видяна от 10 човека. Тогава ефектът ще е много голям!

Кандидатите – бъдете настъпателни!

Преодолейте своята неувереност и потърсете работодателите – те няма как да узнаят за вас, освен ако не им се представите.

"Търся сигурна работа…"

В живота има само две сигурни неща – смъртта и данъците. Светът е тъй динамичен, че икономики се раждат и сриват за миг!

Следвайте влеченията си

За да изпитвате удоволствие от работата си, вършете онова, което ви е по сърце. Така хем времето ви ще минава леко, хем ще изпитвате истинско щастие от свършеното през деня!

Бизнесът търси щастливи хора

Заредете интервюиращия със своя ентусиазъм, с усмивката си, с чувството си за хумор. Никога не влизайте на интервю за работа намръщен, с гневен поглед или пък отегчен – вероятността да ви наемат, бидейки такъв, клони към нулата.

В колкото и сложна социална ситуация да сте в момента, повлияваща на емоциите ви, тя не би била причина бизнесът да предпочете вас, вместо друг кандидат, който може да върши работата, а пък е и позитивен!

"Навсякъде искат опит, а аз нямам"

По-често младежите, а пък и възрастните споделят, че не знаят какво да напишат относно опита си при кандидатстването за работа. Правилният въпрос, който трябва да си зададете, е следният: "Какъв би могъл да е моят принос за фирмата" – тогава напишете предложението си. Ако знаете някой език, предмет или пък имате силно подчертан интерес към определена област, споделете го. Току-виж работодателят реши да "купи" именно това. Подкрепяйте твърденият си с факти. Например, ако кандидатствате в IT фирма, можете да напишете, че владеете езика HTML 5 и с него сте изградили определени уебсайтове.

CV-то е вашата рекламна визитка!

Вие решавате в какви цветове и форми да бъде то, както и какво да бъде неговото съдържание. Създайте свой собствен модел – нека то отразява вашите разбирания, умения и компетенции, както и опитът ни в други фирми, както и позициите, които сме заемали.

И така, имате ли въпроси? Ако да, очакваме ги. Желаем ви успех с намирането на работа!


Бизнес тагове:

CV, бизнес, доходоносна работа, как да си намеря работа, как се пише CV, намиране на работа, приходи и доходи, работодател, работодатели, сигурна работа, съвети за намиране на работа, фирми

Автор на статията: webselo.com. Поръчайте и вие своята статия.


Rate this blog entry:
0
Мениджъри: от неуспешни към успешни
Към бизнеса: как да привлечем талантите при себе с...

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found