8 съвета за мениджъри

8 съвета за мениджъри

Напоследък толкова много ми се пише за мениджмънт, че не мога да устоя! Темата ме привлича, придърпва ме в своите безкрайни простори. След малко започваме, но преди това препоръчвам да прочетете: 7 съвета за мениджъри. 12 съвета за мениджъри.

Съвет 1

Понякога, макар да е очевидно, че интегрирането на някакъв ваш продукт / услуга в бизнеса на клиент ще допринесе за неговия растеж, често клиентът поради неразбиране или предразсъдъци, ще отхвърля предложението ви. Постъпете умно – предложете например последното плащане да бъде извършено, само ако клиентът / партньорът е останал доволен от вашия продукт / услуга.

Съвет 2

Бъдете гъвкави, развивайте се непрестанно. Ако зациклите на едно място, постепенно ще започнете да губите от пазарния си дял – от него ще отхапват все по-големи парчета фирмите, които предлагат нещо ново и различно.

Съвет 3

Изграждайте, вместо да събаряте. Не погубвайте времето си по провали в минало време за нещо, от което сте загубили и е видимо, че „възмездие" за вас няма да има. Вместо това продължете напред!

Съвет 4

Мнозина мениджъри прибързват при разработването на нов продукт/услуга. Под разработване визирам цялостната му концепция, проучването на пазара, анализ на конкуренцията, ценообразуване на съпровождащите продукта / услугата разходи.

Бъдете внимателни – не прибързвайте само защото конкурентът ви е предприел изстрели в тъмното – току виж се получил рикошет!

Фокусирайте се върху подобряване ефикасността на извършваните от вас дейности – оптимизирайте ги, за да бъдат те по-евтини и да освободите време за други дейности.

Съвет 5

При стартирането често възникват два проблема – единият е липса на клиенти – получава се, когато хората не познават вашата марка или пък когато качеството, което предлагате, не е онова, което клиентите ви очакват.

Тогава е ясно що да сторите – инвестирайте време, усилия и средства, за да рекламирате бизнеса си. Обърнете внимание на качеството, както и на служителите, които допускат брак при работата си.

Вторият проблем, по-рядко срещан, е мощният прилив от клиенти, когато услугата / продуктът е толкова добър, че да не можете да смогнете с изпълнението на поръчките. Тогава анализирайте ситуацията.

Понякога недоразумения се получават поради извършването на еднотипни дейности от различни служители. Този проблем можете да разрешите, като въведете правило във фирмата си върху едно нещо да се работи, докато то бъде изпълнено по най-добрия начин, без никакви компромиси по отношение на качеството. Допускате ли компромиси, ще се получи ефектът на доминото, защото един компромис води след себе си друг.

Изискайте от служителите си да извършват по най-стриктния начин всяка възложена задача, без нужда от проверка и подсещане.

И трето – когато забележите някакъв недостатък в работата, дори той да не е ваша грижа, отбележете го и се погрижете да бъде преодолян незабавно!

Съвет 6

Не чакайте да ви забележат, не чакайте чудо – действайте днес! Проучете пазарите, в които има растеж и именно там пласирайте продуктите / услугите си.

Съвет 7

Когато инвестирате в нова дейност, нямаща пресечни точки с текущото ви портфолио от продукти / услуги, и тя се развие, превръщайки се в ключова, отделете я в нова фирма и сформирайте екип за тази нова компания.

Така ще подобрите ефективността при извършването новата дейност, както и качеството на услугата / продукта.

Съвет 8

Кризата е възможност за растеж на високоефективните компании. Те тогава подобряват своите позиции на пазара. Възползвайте се от напора на бурния вятър.

„При буря едни строят стени, други – вятърни мелници." Вие от кои сте?

Абонирайте се по имейл за още полезни материали!

Прочетете още в сайта: Какви са истинските лидери в бизнеса? Към бизнеса: как да привлечем талантите при себе си? Съвети за успешен бизнес! Какво казват най-добрите мениджъри? Мениджъри: от неуспешни към успешни 8 съвета за мениджъри 14 съвета за мениджъри

Rate this blog entry:
0
Съвети за успешен бизнес!
14 съвета за мениджъри

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found