12 съвета за мениджъри

12 съвета за мениджъри

Скъпи приятели, тази статия е продължение на „7 съвета за мениджъри„. Убеден съм, че продължението ще ви се хареса!

Съвет 1

Понякога в мениджърската ви кариера ще възникват ситуации, които ще изискват настойчивост от ваша страна, за да реализирате идеите си, да станат те факт.

Някои консервативни бизнес ръководители не възприемат дори иновативни предложения. Твърде много собственици управляват компанията / компаниите си с нагласата, че знаят и могат всичко. Това, естествено, никога не е вярно.

Затова изпърво потърсете общи цели с такива хора и едва след това обсъдете различията, като наблегнете на дългосрочните ползи за компанията, били те свързани с подобрение на ефективността, намаляне на разходите, увеличаване на пазарния дял, разширяване на дейността и прочие.

Съвет 2

Признайте грешките си и поемете отговорност. Всеки греши, дори гениите. „Който работи, той греши. Който не работи, не греши. Изводът? Не работете и няма да грешите„. Но шегата настрана – бъдете отговорни към себе си и към другите – както към подчинените си, така и към колегите си мениджъри, естествено и към управителите и собствениците.

Ако не признаем своите грешки, няма как да се поучим от тях. Не е страшно да се греши – но е ужасно и е неефективно, да не говорим колко несериозно изглежда, ако затворим очите си, ако се държим като кон с капаци и ако не се вслушваме в препоръките на специалистите при ситуация, в която ние сме невежите.

Съвет 3

Влагайте време, усилия и средства в иновации. Учете се от най-добрите в своя бранш, като хвърляте погледи и към странични бизнеси.

Твърде често най-добрите идеи идват от хора, стоящи далеч извън това, с което се занимавате. Понеже те не са потънали в рутината на всекидневните задължения, по-ясно биха могли да видят допускани грешки, които вашият ум пропуска, защото е свикнал с тях.

Сещам се за примера със стената, който съм споделял с приятели и колеги, след като ремонтирах дома си. Отделих време и средства, за да заменя тапетите на стаята си и да пребоядисам стените й. Ала когато сторих това, видях, че съм забравил да пребоядисам един от ъглите. Тъй като бях уморен, отложих пребоядисването – и така то остана „за утре", след това „за вдругиден" и т.н. Изминаха няколко седмици и вече бях спрял да забелязвам небоядисаното място. Но веднъж в дома си бях поканил близък приятел, който още с влизането си обърна внимание на този недостатък на работата ми. И тогава, 2-3 дни по-късно, вече бях пребоядисал мястото. Какъв е изводът ли? Бъдете иновативни, опитвайте нови неща, нови технологии. И не на последно място – позволете на външни специалисти да „пребоядисат стаята ви".

Съвет 4

Изградете фирмени навици. Психолозите твърдят, пък и аз също, че формирането на навици през началните години на фирмата имат ключова роля за по-късното й развитие.

Тук мога да цитирам Емил Попов в негово интервю в „Алманаха", който твърди, перефразирам, опитните кадри (счетоводители) трудно се вписвали във фирмената му инфраструктура, тъй като тези хора били изградили вредни навици при работата си в други компании.

За подобряване на ефективността им фирмата наложила единен стандарт на работа – компанията създала работен шаблон. На по-късен етап, когато нови служители били наемани в компанията, още в първите си седмици те били обучавани от онези техни колеги, възприели шаблона, приучили се на полезни за компанията навици.

Съвет 5

Партнирайте си с компании, с които имате общи интереси и споделени ценности. Обсъдете в детайли по какъв начин ще си сътрудничите и ще подпомагате взаимно развитието си. Делегирайте доверие и уважение. Бъдете лоялни.

Съвет 6

Позиционирайте бранда си в съзнанието на своите клиенти. Работете не само за печалби, а и за имидж. Подобни реклами, имиджови, твърде често са телевизионните. Тяхното предназначение не е непременно да продадат конкретен продукт, а по-скоро да запознаят потребителите с него и да изтъкнат предимството му. Когато клиентът се колебае между няколко продукта, които не е чувал и зърне вашият, той почти винаги ще избере познатият нему.

Съвет 7

Когато работите на чужд пазар, референциите от България са без значение. Но препоръките от познати международни фирми могат да помогнат!

Сработете се с местна фирма и изпълнете няколко проекта по-скоро за имидж, отколкото за печалба. Дайте на клиентите си повече, отколкото очакват. Бъдете внимателни в определянето на себестойността. Не копирайте първенците, но взаимствайте добрите практики.

Съвет 8

Спазвайте обещаните срокове – не го ли сторите, в партньорите / клиентите ви ще се загнезди усещане, че на вас не може да се разчита.

Съвет 9

Не закъснявайте за срещите си! Забавянето отправя послание на вашите партньори / клиенти, а то е: „Ти не си важен за мен. Затова не си направих труда да дойда навреме." Ако все пак излезе нещо непредвидено, задължително уведомете клиентите си!

Съвет 10

Обсъждайте целите на компанията си поне веднъж месечно. Оценяйте постиженията си, добрите практиките от конкурентите, също и позитивите, и негативите.

Съвет 11

Не загърбвайте новите технологии. Вложете средства в разработването на мобилно приложение.

Съвет 12

Това, което вършите, струва ли си усилията? Индикират ли показателите, че се придвижвате напред? Ако не, изменете стратегията. Айнщайн е казал, че, перефразирам, глупак е този, който върши едно и също нещо, а очаква различен резултат.

Абонирайте се по имейл за още полезни статии!

Прочетете също и за: Какво казват най-добрите мениджъри? Мениджъри: от неуспешни към успешни. 10 съвета за мениджъри. 12 съвета за мениджъри. Какви са истинските лидери в бизнеса? Съвети за успешен бизнес!

Rate this blog entry:
0
14 съвета за мениджъри
7 съвета за мениджъри

Related Posts

 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found