Откъде идва приятния вкус на сайдера

Откъде идва приятния вкус на сайдера

Вкусът на ферментиралия ябълков сок може да бъде различен. Той може да бъде по-тръпчив, но може и да е по-сладък. Това важи с пълна сила и за цвета му, който варира от кехлибарен до кафяв. Всичко това е така, защото влияние оказва филтрацията, която се осъществява между процеса на пресоване и момента на ферментация. При използването на даден сорт ябълки може да получите по-светъл сайдер, без да е нужно филтриране. По-пенливите видове ябълково вино са и по-често срещани.

Компаниите все повече обръщат повече внимание на рекламата и външния вид на бутилките. Това е така, защото проучване сред великобританците показва, че уникалността на дадена бутилка продава сайдера в 75% от случаите. По-традиционните марки залагат на по-тъмен цвят на своите сайдери. Те използват сортове, които имат по-остър вкус. Това се получава чрез подбиране на определени видове ябълки. Почти безцветният сайдер или още наричан "white" има същото съдържание ябълков сок като този на конвенционалния сайдер, но за да се получи тази прозрачност има нужда от смесване на няколко сорта ябълки. Това е по-труден процес, защото изисква по-голям ресурс, а реално количеството, което се получава е по-малко. За белите ябълкови вина е характерно е, че са по-сладки от останалите видове.

Процесът на ферментация е най-важен

Ферментацията се провежда при температура (4-16 градуса по Целзий или 40-60 по Фаренхайт). Това са много ниски градуси за ферментиране на сок, но това спомага за оформяне на по-специфичен вкус при сайдерите. Самото забавяне на процеса подобрява вкуса. Малко преди да започне процеса по ферментиране на сока, се изсипва всичкото количество захар нужно за получаване на ценната напитка. След като всичко изсъхне, течността се премества в нова бъчва. По този начин в старите остават всички онези мъртви клетки на дрожди и други нежелани утайки. Процесът по ферментиране на останалата част от захарта генерира малко количество въглероден диоксид, което образува защитен слой за ненужно проникване на въздух. За качествена ферментация на ябълково вино се изискват 3 месеца, чак тогава напитката е готова да се консумира. Има такива, които отлежават и до 3 години.

Rate this blog entry:
0
Оризова наслада
Най-интересните места във Варна, които всеки турис...
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found