Възходът на фъстъците (2018)

Възходът на фъстъците (2018)

Фъстъците са ядки, които всеки от нас е опитвал и те са достъпни както в малките, така и в големите магазини. Икономически изгодни са, а същевременно имат приятен вкус и свойства, които бихте могли да използвате, за да подобрите здравословното си състояние.

Произходът на фъстъците е свързан с биолога Джордж Карвър, който е бивш роб. Джордж проявил изключителна дързост, защото бил един от малкото чернокожи, които не са били твърдо против робството, но и твърдели, че с нищо не отстъпват на съгражданите си с бял цвят на кожата. Нещо повече – Джордж Карвър успял да завърши висше образование и да организира частен бизнес, свързван с използването на фъстъци за създаване на всякакви продукти.

Той бил един от първите предприемачи в света, които осъзнали какъв огромен потенциал има това растение и започнал да създава различни комбинации от ядки, храни, тесто, питки, оцветители, сапуни, миещи препарати и дори лекарства. Според негови съвременници именно той е човекът, създал фъстъчената паста, по-известна като фъстъчено масло.

Фъстъците като тор

Джордж доказал, че фъстъците обогатяват почвата с азот и са икономически изгодна алтернативна на скъпите по онова време азотни торове. Например по негово време е било по-изгодно да се произведат фъстъци и да се обогати бедна на азот почва с тях, отколкото да се купи чилска селитра. Впрочем за чилската селитра, която е азотен тор, са се водили войни между Чили и други държави, но за това ще поговорим в друг материал.

Впрочем всички бобови растения имат свойството да обогатяват почвата с азот и това се дължи на техните грудкови бактерии, които се съдържат в грудките им.

След разпространяването на новината, че фъстъците могат да се ползват за тор, популярността на Джордж Карвър нараснала изключително много и поръчките към него завалели. За кратко време той придобил голямо богатство, което инвестирал в създаването на различни продукти от фъстъци.

Тези ядки имат изключително богат химичен състав и сериозно превъзхождат по тази си характеристика останалите си бобови събратя. Фъстъците са най-богати на липиди, но съдържат и мононенаситеми омега-9 мастни киселини, както и омега-6 мастни киселини, омега-3 мастни киселини и минимално количество наситени мазнини, което е под 7 процента от състава.

С какво фъстъците могат да подпомогнат организма ни?

Те укрепват имунната система и подобряват функциите на кръвоносните съдове, нервната система, както и на сърцето и половата система. Друга полезна тяхна характеристика е възможността им да стабилизират хормоналния баланс. Затова е препоръчително жените да ги консумират в умерени количества по време на месечния си цикъл, защото тогава хормоните им са нестабилни.

Също така фъстъците са източник на така наречения добър холестерол, който е представен от гореспоменатите мастни киселини, които са ненаситени. Като цяло лошият холестерол е всичко, що е изградено от наситени мазнини.

Кои са най-ценните растителни масла на фъстъците?

Едно от най-популярните и приятни е фъстъченото масло. Има много варианти на фъстъченото масло – двата най-популярни са натуралното фъстъчено масло, което се състои само от фъстъци и смесицата между фъстъци и мед, която е изключително приятна. Вие самите можете бързо и лесно да си приготвите фъстъчено масло и в мрежата има предостатъчно материали как става това, но скоро ще го засегнем и в наши материали.

Аминокиселини и протеини, съставящи фъстъците

Знаете ли, че близо 30% от състава на фъстъците се дължи на аминокиселини и протеини? Всички 18 аминокиселини, които се съдържат във фъстъците, са от групата на така наречените незаменими или такива, които човешкият организъм не може да произведе сам, а трябва да си набави отвън с храната.

Въглехидратите също съставляват значителна част от фъстъците – почти 20%, а има и малко прости захари, които се разграждат изключително лесно и бързо от организма, защото основната им съставна част е глюкозата – става дума за не повече от 4-5% от състава. Друго, с което фъстъците ще ви „заредят‘, са фибрите, които са много полезни за поддръжката на мускулите и сърцето.

Също така фъстъците имат и много висока антиоксидантна активност, както и антиканцерогенен ефект, когато се консумират сурови. Според скорошно проучване фъстъците, които се изпичат, губят част от важните си свойства, затова е препоръчително да си купувате сурови и да ги хапвате без сериозна топлинна обработка.

От друга страна антиоксидантното действие на фъстъците се повишава с цели 25 %, когато ги изпичате, така че, ако търсите точно това, препоръчваме ви да хапвате печени фъстъци.

Фъстъченото масло – един от най-известните производни на фъстъците продукти

Фъстъченото масло, известно още като фъстъчена паста, е изключително популярен продукт и се консумира основно в САЩ и Канада, но в последните години Европа също започна да проявява голям интерес към този продукт, защото е приятен и полезен, и икономически изгоден както за производителите, така и за търговци, а дори и за клиентите, тъй като цената за производството му е сравнително ниска.

Освен това фъстъченото масло дава доста енергия и е хранителен продукт. Според последните статистически данни в САЩ около 40 милиона души закусват с фъстъчено масло, което е огромна цифра. Само 100 грама фъстъчено масло ще ви заредят с близо 600 калории, което е почти една трета от енергията, която ви е необходима за деня. Освен енергията ще си набавите и други важни вещества, които ще подпомогнат работата на вашия организъм.

Според много специалисти фъстъченото масло, макар и доста по-калорично от повечето растителни масла, е много по-добра алтернатива, тъй като не съдържа наситени мазнини, които са изключително вредни за нашия организъм, тъй като го затормозяват, запушвайки вените и причинявайки неприятни здравословни проблеми.

Доказано е, че хората, които употребяват едва няколко лъжици фъстъчено масло на ден или 30-40 грама сурови фъстъци, са доста по-защитени от сърдечни проблеми и запушвания на кръвоносните съдове.

Имайте предвид, че при някои хора фъстъците причиняват алергии, така че бъдете внимателни и ако имате съмнения, отправете ги към вашия лекар, за да може той / тя да ви направи съответните тестове и да установи дали имате проблем с консумацията на тези ядки. При повечето хора такъв проблем не съществува, но ако сте сред редките изключения – обърнете внимание, защото не е нещо, което бива да пренебрегвате с лека ръка. Все пак става дума за вашето здраве, а то е най-ценното нещо, което всеки то нас притежава на този свят.

Rate this blog entry:
0
На кое да заложите – лаптопи или настолни компютри...
Simple rules for dealing with stress
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found