СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВА И КРАСИВА КОСА

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВА И КРАСИВА КОСА

Красивата и здрава коса безспорно привлича вниманието и позволява на една жена да се чувства изкусителна и неустоима. Да имаш красива коса не винаги е дар от природата, а в резултат на правилни и ежедневни грижи.
Ето няколко съвета за това, как да съживите косата си, да я направите бляскава и красива:

1. Избор на подходящ шампоан
Най-лесният начин за красива и свежа коса е да я поддържате чиста, затова е нужно да изберете шампоан, който да отговаря на вашия тип коса. Разнообразието от марки и продукти за коса, често създава объркване, човек остава с впечатление, че всички шампоани от дадена марка са еднакви, само ароматът им е различен.  Вие познавате най-добре косата си и четейки упътването може лесно да се ориентирате към подходящ шампоан. Препоръчително е да смените няколко марки, докато установите кой шампоан ви действа най-добре. Не бива да се прекалява и с миенето на косата. Косата няма нужда да се мие ежедневно, защото това води до изтощаване и загуба на блясък. Нормално е 2-3 пъти в седмицата.

2. Използвайте балсам
Балсамът прави косата гладка и помага при разресването  да не се накъсва косъма. Балсамът не се нанася върху цялата коса от корените, защото това води до бързо омазняване. Добре е да нанесете балсам от средата на косата.

3. Не мийте косата с твърде гореща вода
Горещата вода разваля косъма и може да доведе до косопад. Трябва да измивате косата с топла вода, а за още по-добър ефект накрая изплакнете с хладка вода. Така ще придадете здравословен блясък на косата.

4. Сведете до минимум травматичните фактори
Разчитайте на природната козметика за коса. Избягвайте използването на врящи ролки, преса, маша. Те увреждат най-много косата, особено ако е мокра. Дори и използването на сешоар не е препоръчително. Ако не можете да се откажете от сешоара, то поне използвайте студен въздух при сушене. Днес повечето сешоари се предлагат и с функция за студен въздух. Когато избирате сешоар, помислете и за това.

5. Изборът на аксесоари за косата
Ако се замислите гребенът е много важен за поддържането на косата здрава. Не използвайте четка с метални иглички , тъй като металът може да нарани косата и скалпа. Освен това има наелектризиращ ефект. Добре е да използвате пластмасов гребен или дървена четка с естествен косъм или пластмасови иглички. Сресвайте косата сутрин и вечер, но винаги суха. Не сресвайте косата докато е мокра, защото така я увреждате, заплита се и се накъсва.

6. Внимавайте с избора на ластици за коса
 Има жени, които предпочитат косата им да е винаги прибрана. Те прекарват близо 10 часа на ден с опъната коса, което също се отразява на здравината. Ластикът не бива да е много стегнат и твърд, така се увреждат фоликулите на косъма и може да предизвика загуба на коса. Изберете широк и по-мек ластик.

7. Периодично подстригвайте косата си. Така се отстраняват накъсаните и цъфтящи краища и косата расте здрава.

8. Косата изисква грижи и през зимата и през лятото.
Вятърът, студът, както и слънцето могат да увредят косата, затова е нужно да я подхранвате с витамини, с минерали, а също и да използвате слънцезащитна козметика, която да предпази косата от UV лъчите през лятото.

9. Използвайте маски
Често подхранвайте косата с маски. Това е един от методите, който влияе най-благоприятно на косата.

Rate this blog entry:
0
Simple rules for dealing with stress
Потвърдете профила си при нас в Google
 

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0

People in this conversation